Sunday, 8 September 2013

Perfect vanilla cupcakes dengan swiss meringue buttercream

Ni saja-saja cuba. memang la rindu nak tengok cupcake wars sejak betv dah tak de dalam senarai siaran. sedih. jadi buat cupcakes kali ni bukanlah sebab terpengaruh/terliur tengok cupcakes war banyak sangat. tapi saya buat kek cawan ni sebenarnya sebab nak mencuba resepi ni. dari tahun lepas lagi saya dok simpan resepi dari glorioustreats ni tapi takut nak buat, sebab takut tak jadi. alih-alih masa menggogle, nampak dalam blog puan azie..dia buat kek ni dan menjadi. dapat semangat dari dia lah menyebabkan saya nak cuba. kalau jadi, boleh buat lagi.

tapi alhamdulillah..menjadi. memang sesuai namanya perfect vanilla cupcakes sebab struktur kek memang cukup gabungan yang sepatutnya. moist dalam masa yang sama gebu. sedap dimakan. cuma resepi ni guna minyak, jadi tak la rasa buttery atau rasa lelemak butter. kalau guna butter cair ganti minyak macam mana ye kejadian dia? ok ke? hee..tapi ok lah sebab makan dengan buttercream yang agak berat, sesuai lah kan.

dan swiss meringue buttercream memang sedap sebab rasa dia light, kurang manis dan tak tebal macam buttercream biasa. nak buat swiss buttercream ni mudah sikit je dari nak buat italian buttercream. dengar kata rasanya lebih kurang sama. tak pasti pulak sebab belum pernah rasa italian buttercream. 


untuk resepi di bawah, saya dapat 15 biji cupcakes.

Perfect Vanilla Cupcakes
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 1/4 cawan tepung kek
1 1/4 sk baking powder
1/2 sk baking soda
1/2 sk garam
2 biji telur telur
3/4 cawan gula kaster
1 1/2 sk pure vanilla extract
1/2 cawan minyak (vegetable, canola or extra light olive oil)
1/2 cawan buttermilk (atau 1/2 cawan susu campur 1/2 sk cuka atau jus lemon dan ketepikan selama 5 minit sebelum digunakan)


Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C.

Di dalam mangkuk, satu dan ayakkan tepung kek, baking powder, baking soda dan garam. Ketepikan.

Di dalam mangkuk pengisar elektrik, putar telur selama 10-20 saat. Masukkan gula dan terus putar dengan menggunakan kelajuan sederhana selama 30 saat. Masukkan vanila dan minyak dan putar lagi hingga sebati.

Kurangkan kelajuan, masukkan campuran tepung diikuti separuh dari susu, tepung dan susu lagi. Kacau sebati. Adunan agak cair. Tuang ke dalam kertas acuan muffin sebanyak 2/3 penuh. Bakar selama 15-18 minit.

Sejukkan di dalam acuan dalam 1-2 minit sebelum dikeluarkan dari acuan dan disejukkan sepenuhnya atas wire rack.

Bolehlah diletakkan frosting seperti Vanilla Cream Cheese

Nota;
Boleh juga dibakar sebagai kek untuk loyang 6 inci atau gandakan adunan untuk loyang bersaiz 8 atau 9 inci.

Resepi Swiss meringue buttercream


Bahan-bahan
2 biji telur putih
6 sudu makan gula
secubit garam (saya lupa letak)
120g butter
esen vanilla (saya letak)

Cara-cara (saya copy dari penulis asal)
putih telur tadi masukkan dalam bekas tahan panas. Pinch kan salt sedikit. Pukul sedikit biar dia berbuih. Then, masukkan gula tadi dan kacau sedikit. Then menggunakan cara double boiler, panaskan telur n gula sambil pukul dan kacau sampai gula hancur. Nak tau macam mana gula tu hancur, colek sikit dengan jari dan gesekkan jari tu. Kalau masih ada lagi rasa kasar or hablur gula tu,maknanya belum cair lagi. Teruskan kacau. Then, bila dah sudah, ambil hand mixer/ stand mixer, whisk telur n gula tu high speed sampai dia jadi stiff n glossy and sehingga bawah bowl tu sejuk. It tooks like 5mins. Depend on the mixer jugak. Bila dah stiff,glossy and cold, masukkan butter sedikit demi sedikit. If sampai 1 masa, batter tu nampak berketul-ketul, its okay. Teruskan pukul sampai dia creamy. After that, baru masukkan vanilla essence or any essence or fruit puree for the taste. Then pukul lagi guna very low speed, untuk buang air bubble yang trap kat dalam buttercream tu. Then, siap! Boleh colorkan mengikut suka hati korang.

No comments:

Post a Comment