Sunday, 9 September 2012

Lasagna




Percubaan kali pertama. selama ini kalau teringin, terus terkam secret recepi. lepas ni dah boleh buat sendiri. hodoh tak apa, yang penting rasa dia sedap. puas hati. satu loyang 9 x 9, kami habiskan berdua. dua kali makan aje. malam dan pagi. dahsyat nafsu makan.
 

 

Resepi: lasagna (diolah sedikit)

Sos putih

 
3 sudu makan butter
3 sudu makan tepung gandum
3 cawan susu full cream
Garam secukup rasa

Panaskan butter. Dah cair masukkan tepung gandum./ kacau sekejap. Masukkan susu. kacau sampai pekat.perasakan dengan garam. Kalau suka boleh tambah sikit lada hitam dan oregano.

 
Sos merah

1 botol sos spageti Kimball.prego halal
1 biji bawang besar/bwg Holland (dadu)
3 biji bwg putih (ketuk/cincang)
1 biji tomato/2 bj pun ok (dadu)
1 pek daging ayam cincang ramlee atau apa2 brand
1 tin cendawan butang (potong2)
1 sudu makan sos cili
Oregano/herbs – tak de pun tak pe
Garam
Gula if perlu

Tumis bwg besar n bwg putih. Masukkan daging cincang. Kacau kejap. Daging dah berubah warna masukkan sos merah, tomato,cendawan butang, sos cili. Biarkan memekat/masak. Perasakan garam gula. Oregano. Masukkan lada hitam sikit kalau suka.

 
Lasagne sheet

Biasanya  guna dalam 6 ke 9 keping. Sapu minyak pada tiap helai. Rendam dalam air panas dalam 5 minit.

Keju cheddar parut. Dalam 100g/ikut suka nak banyak mana

To assemble

Guna Loyang 8 inci / 3 biji aluminium foil

Susun

1.       Sos merah (sikit je. tak nak bagi lekat)

2.       Lasagna sheet

3.       Sos putih

4.       Tabur cheese

5.       Ulang sampai habis. Pastikan lapisan atas adalah sos putih kemudian tabor cheese. Bakar dalam 30 minit nak bagi melekat n nk bg cheese cair. Biar set dulu dalam beberapa jam baru cantik potong. Biasanya makan dengan ban bulat.


resepi asal dirujuk dari sini.

No comments:

Post a Comment