tak lawa sebab buat tergopoh-gopoh sementara ammar tidur sekejap. lepas dia tersedar lagi gopoh. tak apa, yang penting rasa dia nyum2.
saya buat 3 adunan aje untuk bawak balik kampung. cukup lah sejenis. malas sungguh nak mengadap. dulu punya lah gigih siap 6 ke 7 jenis biskut yang saya buat untuk bawak balik kampung. sekarang payah dengan anak. sekarang baru paham kenapa bila ada anak kecik (tambah-tambah nyusu badan) di kampung, orang kampung kecualikan daripada masuk dalam jadual rewang huu
resepi, saya ambil resepi mak. lebih kurang je dengan resepi yang dok2 ada kat internet ni rasanya. lagipun buat biskut ni tak susah. campur-campur aje tepung. asal kelembuatan doh tu tepat ok la tu.
Resepi: Biskut Mentega
Bahan-bahan:
1 buku anchor butter (250g)
1 cawan gula aising
1 3/4 ke 2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 cawan tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla
cara-cara:
masukkan kesemua bahan dalam mangkuk. peroi-peroi dengan tangan. kaedah ramas gaul sampai jadi serbuk roti. gaul sampai jadi doh. siap. rehatkan sekejap. jangan lupa tutup dengan plastic wrap. saya bulatkan kemudian penyek dengan belakang garfu. bakar duhu 170 darjah selama 15-20 minit atau sampai masak (bergantung pada oven masing-masing).
No comments:
Post a Comment