Saya suka buat kek ni sebab mudah, sedap dan yang paling penting, moist. rasa berbeza sikit dari butter kek biasa. resepinya saya ambil dari forum cari. berikut adalah resepi yang saya dah kurangkan sukatan gulanya dan telah ngelatkan dengan menambah sedikit susu pekat.
BUTTER CAKE BEBOB
(A)
250 gm butter – 1 buku
200 gm gula – saya letak ¾ cwn hampir penuh
210 gm tepung gandum – 2 cawan
1 tsp baking powder
esen vanilla – saya tambah
(A)
250 gm butter – 1 buku
200 gm gula – saya letak ¾ cwn hampir penuh
210 gm tepung gandum – 2 cawan
1 tsp baking powder
esen vanilla – saya tambah
susu pekat 2 sudu teh – saya tambah
(B)
5 biji telor – pukul
Tuang kesemua bahan a kedalam mixer dan adun sebati. dalam 10 minit. selepas tu masukkan bahan b perlahan-lahan.putar lagi selam 4 - 5 minit.putar sehingga adunan lembut dan tidak berbintil2.tuang adunan kedlm acuan 9", bakar 160 c selama 50 -60 minit atau uji dgn lidi dengan cucuk dibhg tengah kek. (saya masak selama 35 minit dengan suhu 175 c)
Satu nasihat untuk mendapat kek butter yg cantik dan elok, jangan memutar adunan kek terlalu lama.Selamat Mencuba...
dah lama tak rasa kek awak.. wuwuwuwu~ meh kirim seketul kt sy.. ngeee~
ReplyDeletemeh la kita detim nak?
ReplyDelete