Thursday 10 October 2013

Cobaan: Snowy cheese cake

hasil cedokan beramai-ramai. ok. kek span yang moist sebab saya guna resepi kek span yang selalu saya buat. topping dia saya kurangkan manis sikit. keju cheddar tu masin. bila berlawan semua menyebabkan kek ni kurang manis. lain kali kena maniskan topping seperti resepi asal atau mungkin boleh cari keju cheddar yang kurang masin. hehe ada ke. sebab saya naif pasal keju. pengajarannya lagi, jangan parut keju cheddar tu setimbun atas kek. nanti terlebih masin. hehehe kena berpada-pada hoho. 

tengok, setimbun keju cheddar. parut pagi tadi. kakak opis bawa keju cheddar dari rumah dia. sebab ada cerita pasal keju yang saya beli

haa..ni ceritanya. saya beli keju cheddar yang dah siap parut. senang nak handle tapi hasil taburannya kurang cantik pada saya sebab tak nampak curl parutan. mungkin sebab dah duduk lama dalam plastik.


cuma saya buat kek vanilla dan seketul kek koko yang saya campurkan dengan setengah sudu teh choc emulco dan sedikit pewarna coklat.

STRAWBERRY & LEMON SNOW CHEESE CAKE
resipi asal : SherryMZ & Sweet4ever
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan :
* kek sponge:
150g tepong super fine
150g gula kastor
5 biji telor gred A
1 sudu besar ovalette
80ml air
80ml minyak / mentega cair
1 sudu kecil serbuk penaik
pewarna merah & kuning lemon
perisa strawberi & lemon

* krim :
1 kotak cream cheese philadelphia (250gm) - saya guna tatura
2 - 3 sudu besar mentega - tak letak
1/3 cawan susu pekat manis - saya ikut resepi dari internet, guna 1/2 tin susu pekat. tapi saya letak kurang sikit dari 1/2 tin susu pekat. lain kali kena letak 1/2 tin


~Satukan cream cheese dgn mentega dan putar hingga gebu (tidak berketul)
Masukkan susu pekat dan putar lagi hingga sebati. Ketepikan.

* topping:
keju cheddar secukupnya ~ boleh guna kraft atau brand lain asalkan dlm bentuk ketul/bar


~ parut halus keju cheddar dan ketepikan.

Cara:
Sediakan 2 tin pembakar bulat ukuran 8inci, griskan dasarnya dan lapik dgn kertas baking.
Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. 
Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi ni terletak kepada kalajuan pengadun)
Perlahankan kelajuan dan masukkan air.
Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 2 minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk/spatula sehingga sebati.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, satu dimasukkan pewarna merah dan perisa strawberi dan satu bahagian lagi dimasukkan pewarna kuning lemon dan perisa lemon. Gaul sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang yg berasingan yg dah digris tadi dan bakar selama 20 - 25 minit atau hingga masak pada suhu 170 - 1175C.
Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.
Keluarkan kek dr loyang dan biarkan kek betul2 sejuk sebelum dihias.

Cara assemble/hias kek:

Sapukan krim cheese diatas kek yg berperisa strawberi dan letakkan kek yg berperisa lemon diatasnya.
Kemudian sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
Taburkan keju yg diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
Boleh la dihias mengikut citasara masing2.
Sejukkan kek dlm peti ais lebih kurang 1 - 2 jam sebelum dihidangkan.

Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/2013/09/strawberry-lemon-snow-cheese-cake.html#ixzz2hN453yBH

No comments:

Post a Comment