Thursday 2 January 2014

Kek mentega klasik


Tetiba teringin nak makan kek butter.jadinya tengok dalam peti ada lebihan anchor butter.awalnya rasa bersalah aje nak buat kek.tapi buat la jugak dah terliur kan.jangan la makan banyak.panjangkan rezeki.bahagi2.begitu. tapi kan guna pure butter buat kek mentega ni memang menggoda jiwa.bau dia semerbak lemak wangi.suami pun tergoda terus dia mintak nak makan.hee..

Resepi kek mentega klasik

Bahan2

200g anchor butter
3/4 cawan gula halus (kurangkan sikit)
1 1/2 cawan tepung gandum diayak
3/4 sudu teh serbuk penaik diayak
3 biji telor
2 sudu makan  susu pekat
3 sudu makan air biasa
sudu teh esen vanilla

Cara2

Pukul butter dan gula sampai kembang dengan kelajuan tinggi.masukkan telur.pukul lagi.masukkan esen vanilla.susu pekat dan air.pukul sebati.perlahankan mixer.masukkan tepung sedikit demi sedikit sampai habis.

Saya letak dalam loyang 7 inci.adunan di bahagi dua sama banyak.bakar dalam oven pada suhu 170 darjah selama 30 ke 40 minit atau sampai masak.bergantung pada oven.

Bila kek dah sejuk saya sapu blueberry spread yang ada ketulan blueberry.kemudian sapu buttercream.siap.

No comments:

Post a Comment