Tuesday 9 October 2012

puding tembikai


pucat. lainkali kena terangkan lagi warna merah tu. huu..lagi satu biji tembikai kena buat dengan agar-agar dan mix warna merah hijau macam buat masa tingkatan dua dulu, sebab bila letak coklat cip, ada orang tu rasa terganggu bila makan. huu..

resepi adalah ambil dari sini. di bawah saya copykan resepinya

RESEPI AGAR-AGAR TEMBIKAI
Source: Lina.pg
Copy from: Izah
Bahan-bahan
1 paket agar2 serbuk (10gram)
4 - 41/2 cawan air ( cawan arcopal ) - (1cwn-190ml)
3/4 cawan gula -saya kurangkan
1 sk esen vanilla
3 biji telur gred A (asingkan kuning dan putih ) - saya guna 4 biji telor putih gred B
Pewarna merah , kuning dan hijau
Sedikit kismis- xde stok, hana gune choc.chip

Cara-cara
Masak agar2 bersama air dan gula hingga gula hancur. Masukkan esen vanilla.Tutup Api. Sejukkan adunan agar2 hingga suam2 kuku ( anggaran 15-20min). *saya tak tunggu sejuk, tutup api, putar telur putih kemudian kuning, terus masuk adunan agar sikit demi sedikit.
Pukul putih telur hingga betul2 kembang (jika terbalikkan bekas,adunan tak tumpah), kemudian masukkan kuning telur satu persatu, pukul lagi hingga kembang dan gebu.
Tuang adunan agar2 (yg dah suam2 kuku tu) ke dalam bekas adunan telur. Pukul lagi hingga sebati dan adunan menjadi agak sejuk.
Tuangkan ke dalam bekas, masukkan pewarna di bahagian tengah adunan dan kacau dengan mengguna lidi @ chopstik. Kacau dgn berhati2 supaya warna tidak terkena dasar bekas.
Letakkan kismis di permukaan agar2 (sebagai biji buah tembikai ). Sejukkan ke dalam esbok
Apabila agar2 sudah beku, keluarkan agar2 dari bekas dan warnakan bahagian luar dgn warna hijau sebagai kulit tembikai.
Tara..dah siap..selamat mencuba

Untuk langkah demi langkah boleh juga lihat di blog KAK WAN.



No comments:

Post a Comment