Thursday 4 July 2013

Choc mousse cake

gambar tak elok. cair sikit dia punya ganache. lain kali kena ejas sikit

dah potong2 untuk dipanjangkan rezeki pada kawan-kawan

potong untuk pembahagian juga. ada lagi sebekas yang saya tak ambil gambar

untuk kami makan. ada sikit tinggal di rumah. suami suka. pada saya rasa biasa je sebab tekak perit. makan pun tak selesa

resepi, saya cedok sana sini. kek span, saya guna resepi yang biasa saya guna, cuma letak koko sikit. saya memang sengaja light kan rasa koko tu. choc mousse saya cilok dari blog ana. choc ganache saya tak tulis la resepi kat sini ye sebab kejadiannya tak memuaskan hati


Bahan:

5 biji telor (A)
150 gm gula halus - saya letak 3/4 cawan
1 sudu besar ovallete
80 ml minyak (Su tukar butter cair) - saya guna minyak mazola
80 ml susu segar - saya campukan 1 1/2 sudu besar susu tepung dengan 70ml air
* 1 sudu kecil baking powder*
* 140 gm tepung gandum
*10 gm serbuk koko
* di ayak
1 sudu kecil perisa strawberry/ vanilla nak perisa lain tukarlah ye.. - saya letak esen vanilla
sedikit pewarna, jika suka- saya tak letak

Cara-cara
Cara-cara (cara saya)

saya pukul semua bahan kecuali minyak selama 8 minit.  kemudian masukkan minyak, kaup balikkan dengan spatula. saya letak dalam dua biji loyang bulat 8 inci. bakar selama lebih kurang 30 minit dengan suhu 170-180 darjah C.

Resepi: Choc Mousse

Bahan A :
150ml whipping krim/ susu segar - saya guna 50ml
300 gram coklat masakan - saya guna 100 gram
10 gram gelatin/serbuk agar2 ( taknak letak pun takpe ) - saya tak letak
*** masak bahan2 di atas dgn kaedah double boiler.. caranya mudah je, cairkan coklat terlebih dahulu.. bila coklat dah cair barulah masukkan whipping krim/susu segar.. di ikuti dgn gelatin/serbuk agar2.. bila dah larut sila biarkan seketika..
 Bahan B :
500 ml Whipping cream non dairy - aku guna brand rich's - saya pun guna rich's tapi biru punya - guna 300 gram 
** dalam bekas mixer yg kering, putar whipping krim tersebut sampai kental/gebu..

Kemudian, tuangkan coklat cair tadi ke dalam adunan whipping krim tersebut.. gaul sebati..

2 comments:

  1. yeahhh.. ha lagi terer buat mouse kek.. nila resepi saya guna tu.. saya suka sangat.. huhu saaya pon x guna gelatin

    ReplyDelete
  2. tak de la umi. 1st time bt mus2 ni. suami suka walopun coklat mgkn sbb rs dia ringan. aah kn sedap resepi ni kn

    ReplyDelete